Merken CI
Cochleaire implantaten
Informatie over cochleaire implantaten en de verschillen tussen hoortoestellen en cochleaire implantaten.
Wat zijn cochleaire implantaten?
Een cochleair implantaat is een medisch hulpmiddel dat de natuurlijke hoorfunctie van het binnenoor nabootst. In tegenstelling tot hoortoestellen, die geluiden enkel versterken, omzeilen cochleaire implantaten het beschadigde deel van het binnenoor en sturen ze rechtstreeks elektrische signalen naar de gehoorzenuw. Omdat cochleaire implantaten de gehoorzenuw rechtstreeks stimuleren, worden alle geluiden doorgegeven die nodig zijn om een verbeterd spraakverstaan en horen mogelijk maken.
Voor wie zijn deze hoortoestellen zinvol?
Cochleaire implantaten zijn een goede oplossing voor mensen met een matig tot zeer ernstig gehoorverlies aan beide oren die weinig tot geen baat meer hebben bij hoortoestellen.
Hoe zien deze apparaten eruit?
Een cochleair implantaatsysteem bestaat uit twee delen: een inwendig cochleair implantaat en een uitwendige geluidsprocessor.
Het inwendige cochleaire implantaat wordt achter het oor en net onder de huid geplaatst door de CI-chirurg. Aan het implantaat is een minuscule elektrodenbundel verbonden. Die bundel bevat tot 22 elektrodecontacten. De chirurg brengt de elektrodenbundel in in het slakkenhuis in het binnenoor.
Er bestaan twee typen geluidsprocessors: achter-het-oor-gedragen en van-het-oor-gedragen.
Achter-het-oor-gedragen
Een achter-het-oor-gedragen geluidsprocessor lijkt veel op een achter-het-oor-gedragen hoortoestel en wordt op het oor gedragen. Aan de processor is een kleine spoel verbonden die signalen van de geluidsprocessor doorstuurt naar het inwendige implantaat. De spoel bevindt zich dicht bij de huid en wordt op zijn plaats gehouden met een kleine magneet. Een voorbeeld van een achter-het-oor-gedragen geluidsprocessor is de Cochlear™ Nucleus® 6-geluidsprocessor.
Van-het-oor-gedragen
Een van-het-oor-gedragen geluidsprocessor is een alles-in-één apparaat dat zowel de spoel als de magneet bevat. Een voorbeeld van een van-het-oor-gedragen geluidsprocessor is de Cochlear Kanso™-geluidsprocessor.
Wat moet ik nog meer weten?
Hoortoestellen vergeleken met cochleaire implantaten
Hoewel hoortoestellen zinvol zijn voor de meeste mensen met gehoorverlies, zijn ze niet voor iedereen geschikt. Dat komt doordat zelfs de meest krachtige en geavanceerde hoortoestellen geluiden doorgeven aan het binnenoor. Maar als de haarcellen in het binnenoor zijn beschadigd, dan kan dat geluid niet of onvoldoende worden doorgegeven aan de gehoorzenuw. Doordat cochleaire implantaten de gehoorzenuw rechtstreeks stimuleren, geven ze de nodige geluiden door om beter te kunnen horen en om spraakverstaan bij ernstige slechthorendheid te verbeteren.
Cochleaire implantaten kunnen voor verbetering zorgen bij ernstige slechthorendheid, wanneer hoortoestellen niet meer voldoende zijn. In een door Cochlear gefinancierd onderzoek werd aangetoond dat volwassen gebruikers van een cochleair implantaat drie maanden na de implantatie een gemiddelde verbetering behaalden van meer dan 60 procent, en van meer dan 70 procent na 12 maanden in een stille omgeving in vergelijking met de resultaten die zij vóór de ingreep bereikten met een hoortoestel.1 Uit een ander gebruikersonderzoek bleek dat volwassenen met een cochleair implantaat zinnen gemiddeld bijna zeven keer beter verstonden dan toen zij een hoortoestel gebruikten.2
Voor wie in aanmerking komt voor een cochleair implantaat, wordt dat vergoed door de zorgverzekeringen. In Nederland wordt bij volwassenen één CI vergoed en bij kinderen worden twee CI’s vergoed.
Een behandeling voor ‘zenuwdoofheid’
Een cochleair implantaat kan zinvol zijn voor zowel volwassenen als kinderen met een ernstig tot zeer ernstig sensorineuraal gehoorverlies, een aandoening die vaak ten onrechte wordt aangeduid als ‘zenuwdoofheid’. De meeste mensen aan wie wordt verteld dat ze zenuwdoofheid hebben, lijden in werkelijkheid aan een beschadiging van het binnenoor, niet van de gehoorzenuw. Als u te horen hebt gekregen dat u zenuwdoofheid hebt, is een cochleair implantaat mogelijk een optie voor u omdat het het beschadigde deel van het oor omzeilt en de gehoorzenuw rechtstreeks stimuleert.
Hoe werkt een cochleair implantaat?
1. De microfoon in de uitwendige geluidsprocessor vangt het geluid uit de omgeving op en zet dat om in een digitaal signaal.
2. De
uitwendige geluidsprocessor stuurt dat signaal vervolgens via de spoel en via de huid (door middel van radiofrequentie) naar het inwendige cochleaire implantaatsysteem.
3. Het inwendige cochleaire implantaatsysteem zet de digitale
informatie om in elektrische signalen en stuurt die door naar een elektrodenbundel die zich in het gehoororgaan (slakkenhuis of binnenoor) bevindt.
4. De elektrische signalen stimuleren de gehoorzenuw, hetgeen de hersenen (en
de gebruiker van het cochleaire implantaat) in staat stelt geluiden te “horen”.
1. The Nucleus Freedom Cochlear Implant Surveillance Trial Results. Juni 2008.
2. Balkany T, Hodges A, Menapace C, Hazard L, Driscoll C, Gantz B, et al. Nucleus Freedom North American clinical trial. Otolaryngol Head Neck Surg 2007;36(5):757-762
Meest recente reacties