Interview

3. okt, 2017
 
Martijn (25) voelt zich goed, stralend zit hij aan de keukentafel naast zijn moeder Yolande. “Dat is niet altijd zo geweest. Hij heeft het syndroom van Usher en een verstandelijke beperking. Als kind werd Martijn vaak niet begrepen. Leraren geloofden bijvoorbeeld niet dat zijn zicht en gehoor afnamen. Als hij in de gang viel over een rugzak op de grond, kreeg ik te horen dat hij zich clownesk gedroeg. Het heeft lang geduurd voor hij zich echt ergens thuis voelde.”
 
Gelukkig zijn
Nu heeft Martijn werk waar hij blij van wordt. Hij heeft zelfs meerdere dagbestedingswerkzaamheden en dus een flink volle agenda. Hij werkt bij een bakkerij en bij de zorgboerderij en kan niet kiezen, hij vindt het allebei even leuk, vertelt hij vrolijk. “Het gaat zo goed met mij dankzij mijn ci, die heb ik nu sinds een paar jaar. Allerbeste keus ooit.” 
 
De horende wereld
“Als Martijn zijn ci op heeft, is hij niet doof”, vertelt Yolande. “Hij wilde het zelf zó graag en weet er ook alles van. Toch hebben mijn man en ik heel lang getwijfeld. Nu denk ik: waarom? Met zijn ci op hoort hij negentig procent van de spraak. Hij voelt zich niet doof meer. Dat vind hij fijn, want hij is aangewezen op de wereld van de horenden; een dovenschool was niet de plek voor Martijn, want hij is niet alleen doof, hij is ook progressief slechtziend omdat hij retinitis pigmentosa heeft.”
 
Ambulante begeleiding en ci
“Ik heb zo ontzettend lang getwijfeld. Jammer, want we hadden deze keuze jaren eerder moeten maken. Het kan natuurlijk tegenvallen, maar je verliest ook niets. Mijn kind is sowieso vrij beperkt. Maar dankzij goede ambulante begeleiding van Kentalis en dankzij zijn ci is hij erg gegroeid en kan hij zijn werk bij de zorgboerderij beter doen. Hij kan daar nu met iedereen communiceren. Het is een verbreding van zijn leven.”
 
De toekomst
“We praten nu ook niet meer met een beperkt taalgebruik, we kunnen langere zinnen maken. Martijn begrijpt alles gewoon beter en het maakt zijn wereld daarom groter. Als je kind ook nog slecht ziet, is het wel heel fijn als hij toch meer kan horen. Dankzij deze verandering is het toekomstbeeld voor ons veel minder beangstigend.”
 
Op zijn website beschrijft Martijn hoe het is om een ci te krijgen.